201604.22
2

Asscher past WWZ aan

Asscher past WWZ aan: compensatie voor transitievergoeding van langdurig arbeidsongeschikte werknemers

In aansluiting op ons nieuwsbericht van 10 maart jl. berichten wij u hierbij dat minister Asscher gisteren bekend heeft gemaakt dat het kabinet, na overeenstemming met de coalitiepartners en sociale partners, voornemens is om een aantal wetswijzigingen door te voeren. De meest in het oog springende wijziging ziet op de transitievergoeding in relatie tot ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Minister Asscher had reeds zijn zorgen geuit over de verplichting van een werkgever om bij een einde dienstverband na langdurige arbeidsongeschiktheid de transitievergoeding te betalen. In dit kader gaf hij destijds aan dat hij bereid was om de transitievergoeding voor werknemers na twee jaar arbeidsongeschiktheid te schrappen als de werkgever zich aantoonbaar goed heeft ingespannen voor re-integratie.

Gisteren is duidelijk geworden dat werknemers die langdurig ziek zijn recht houden op de transitievergoeding, maar dat het kabinet voornemens is om werkgevers te compenseren voor de kosten hiervan. Deze compensatie zal dan plaats gaan vinden uit het Algemeen werkloosheidsfonds. Dit betekent wel dat de uniforme premie in dat geval verhoogd zal worden.

Ook geeft minister Asscher aan dat zal worden bezien of het mogelijk is om deze voorgestelde wijziging met terugwerkende kracht in werking te laten treden. In dat geval zullen reeds betaalde transitievergoedingen bij een einde dienstverband vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid alsnog worden gecompenseerd.

Het bovenstaande betreft uiteraard nog een globaal voornemen. Het wetsvoorstel zal meer informatie bevatten. Dit zal begin 2017 bij de Tweede Kamer worden ingediend en verwacht wordt dat de wijzigingen op 1 januari 2018 in werking zullen treden.

Zolang nog geen duidelijkheid bestaat over een mogelijke inwerkingtreding van bovenstaande wijziging met terugwerkende kracht, blijft het voor werkgevers onder bepaalde omstandigheden dus verstandig om vooralsnog geen ontslag te verlenen aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers.

Ten slotte, andere noemenswaardige voornemens van het kabinet met betrekking tot arbeidsongeschikte werknemers zijn het voornemen om re-integratie in het tweede spoor niet langer zonder meer verplicht te stellen, maar om dit afhankelijk te laten zijn van de keuze van de werkgever en de werknemer en het voornemen om werkgevers de mogelijkheid te geven om zelf een vervroegde IVA-uitkering aan te vragen voor een zieke werknemer.

Wij zullen de ontwikkelingen monitoren en u hierover blijven informeren.